VENTILIRANE FASADE​

Iza nas je uspješno realizirani projekt u gradu Kielu u Njemačkoj.

Vrijedne ruke NDS Mont Gradnje „obukle“ su u LED ventilacijsku fasadu obalno elektoenergetsko postrojenje značajne luke u Kielu.
Ovo što ovu fasadu čini posebnom su kasete prilagođene davanju svjetlosnih efekata, a električne su instalacije dio ove fasadne podkonstrukcije. Podkonstrukcija ove fasade sastoji se od kombinacije aluminijske konzole i aluminijskog profila, a toplinska izolacija kod ovih fasada je pretežito vuna.

Fasadni paneli su aluminijske kasete od 3mm. Vizualni značaj za ovu luku i ovaj objekat upravo je dala ova LED fasada.

Kroz ovdje priložene fotografije želimo vam pobliže dočarati fasadni sistem ovoga objekta.

Drugi u nizu projekata NDS mont gradnje smjestio se u gradiću Itzehoe daleko na sjeveru Republike Njemačke. 

Iako je zgrada klinike u gradu Itzehoe mnogo veća od zgrade na kojoj smo radili u svom prvom projektu, može se reći da je svaki projekt na svoj jedinstven način zahtjevan, ali samim time i poseban u odnosu na prethodni. 

Bitno je spomenuti vrijedne ruke naših zaposlenika koji su naporno radili kako bi se svaki, i onaj najmanji djelić ovog projekta, uspješno priveo kraju. 

Podkonstrukcija ove fasade sastoji se od kombinacije aluminijske konzole i aluminijskog profila, a umjesto horizontalnih profila ovdje smo koristili aluminijske zakačke na koje se postavljala završna obloga. Završnu oblogu činile su keramičke ploče različitih dimenzija. 

Izolacija je u ovom slučaju kamena vuna, a za što bolju i jaču izolaciju postavljale su se dvije ploče vune (100mm i 80mm debljine). Kamena vuna s jedne je strane obložena staklenim voalom za zvučnu, toplinsku i protupožarnu izolaciju. 

Posebnost ovog projekta i ventilirane fasade jest kombinacija tehnika. Završna obloga na većini zgrade su keramičke ploče no na kupolama je završna obloga staklena, što je vidljivo iz priloženih fotografija. Podkonstrukciju u ovom slučaju čine također aluminijske konzole i profili, no za razliku od ostatka zgrade, ovdje se koriste horizontalni profili na koje se pričvršćuje završna obloga staklenim panelima. 

Slika govori više od 1000 riječi pa pogledajmo!